5 tips om met succes een huis te kopen

Een huis kopen is een grote stap – zowel financieel als emotioneel. U wilt jarenlang zonder problemen en bijkomende kosten van uw woning kunnen genieten. Het is daarom van essentieel belang dat u de juiste keuze maakt. Van Kaam Makelaardij uit Bergen op Zoom helpt u graag op weg met deze 5 handige tips voor de succesvolle aankoop van een nieuwe woning.


1.    Kies een huis dat aan uw wensen en eisen voldoet. U loopt door de voordeur en bent meteen helemaal verliefd. Maar als u alleen met uw hart kijkt, kunt u al gauw de praktische zaken over het hoofd zien. Maak daarom van tevoren een lijstje met alle eisen en de belangrijkste wensen die u stelt aan uw nieuwe woning. Alleen als uw droomhuis daaraan voldoet, zal u er ook jaren later nog met plezier wonen.

2.    Leer de buurt goed kennen. Die rustige weg staat op maandagochtend opeens vol verkeer en dat leuke park om de hoek voelt 's nachts toch wat minder veilig. U kunt natuurlijk veel onderzoek online doen, maar om de buurt echt goed te leren kennen is het belangrijk om deze op verschillende dagen en tijdstippen te bezoeken.

3.    Houd rekening met je onderzoeksplicht. De verkoper heeft mededelingsplicht en mag dus geen informatie die invloed heeft op het gebruik van de woning achterhouden. U heeft daarnaast zelf ook een onderzoeksplicht. Deze heeft betrekking op de staat van de woning, het bestemmingsplan en de omgeving (bijvoorbeeld omtrent bouwplannen).

4.    Inspecteer het huis met zorg en laat het eventueel bouwtechnisch keuren. U wil natuurlijk geen huis met verborgen gebreken kopen! Controleer binnenshuis of er tekenen van vochtproblemen (zoals schimmels op de muren) of problemen met de fundering (zoals klemmende deuren of scheurtjes in de muren) zijn. Vraag na welke soort glas in de ramen zit en kijk of er geen houtrot in de kozijnen zit. Het is ook essentieel om het dak te bekijken. Het bouwjaar van de woning kan u ook aanwijzigen geven over mogelijke onderhoudsproblemen.

5.    Schakel een aankoopmakelaar in. De verkoper heeft waarschijnlijk een verkoopmakelaar ingeschakeld om zijn of haar belangen te behartigen en een zo goed mogelijke prijs voor de woning te krijgen. Het is daarom voor u een goed idee om een aankoopmakelijker in te huren. Zo kunt u vertrouwen op de deskundigheid van een professional en weet u zeker dat u tijdens het aankoopproces niets over het hoofd ziet.

Heeft u nog vragen over het kopen van een woning of wilt u meteen een aankoopmakelaar inschakelen in regio Bergen op Zoom? Neem meteen contact met ons op.